JOODSE GESCHIEDENIS IN BRIELLE

JOODS LEVEN IN BRIELLE

Dit verhaal is voor het eerst verschenen bij de herdenking van 50 jaar deportatie van de Joodse families in 1992. Riet de Leeuw van Weenen vertelt in het kort het verhaal over de geschiedenis van Joods leven in Brielle. Na het leggen van de Stolpersteine In 2011 is het verhaal aangevuld. Het geeft een goed overzicht van deze belangrijke geschiedenis in Brielle.

VAN SYNAGOGE VIA PAKHUIS NAAR DE SJOEL BRIELLE

Het bijzondere verhaal van het gebouw aan de Turfkade. In 1871 werd het als Sjoel van de Joodse gemeenschap feestelijk in gebruik genomen. Na de oorlog verkocht en verandert in een pakhuis. In 2008 is dit weer een indrukwekkend cultureel monument.

JOODSE GESCHIEDENIS IN BOEKEN

Dit boek beschrijft de Joodse begraafplaatsen op Voorne-Putten: Geervliet en Zuidland. In het boek is ook een beknopte geschiedenis van de Joodse gemeenschap op Voorne-Putten beschreven. Het bevat foto’s en vertalingen van 89 graven en de namen van meer dan 500 Joden die gestorven zijn tussen 1781 en 1940. Het boek is geschreven door Riet de Leeuw van Weenen e.a. en uitgegeven in 1998.

Dit boek is het levenswerk van Riet de Leeuw van Weenen, uitgegeven in 2022. Ze werkt al tientallen jaren aan het optekenen van het Joodse leven op Voorne-Putten. In dit prachtige boek met ruim 500 pagina’s wordt het verhaal over het Joods leven binnen de vesting Brielle van 1699 – 1942 verteld. Het geeft een volledig beeld over de Joodse minderheid die er woonde, over hun simche en sores. En er is veel aandacht gegeven aan de rol die ze speelden in hun samenleving.