DE JAARLIJKSE HERDENKING IN DE VOORMALIGE SYNAGOGE VAN BRIELLE

brandende-kaarsjes

 

Tot 1942 woonden er Joodse families op Voorne-Putten. Maar in dat donkere oorlogsjaar werden ze weggehaald uit de plaatsen Oostvoorne, Brielle, Hellevoetsluis, Heenvliet, Zuidland en Spijkenisse.

 Toen alle Joden van Voorne-Putten het eiland hadden verlaten bleef alleen Mozes Philipse nog in Brielle, hij was getrouwd met een niet-Joodse vrouw, maar zijn bioscoop werd hem ontnomen en tot aan de bevrijding was er angst en spanning in het gezin.


Omdat we allen die werden gedeporteerd niet kunnen en willen vergeten wordt er Ieder jaar een herdenkingsbijeenkomst gehouden in het gebouw dat eens de synagoge van de Joodse gemeenschap in Brielle was. We denken aan hen en noemen hun namen. 45 namen.

De oudste, Jannetje Philipse was 97 jaar en de jongste was de 7-jarige Guusje Katan.  We steken voor ieder een kaars aan en dan branden er 45 kaarsen.

Of eigenlijk zijn het er 46 omdat we ook de naam noemen van Sophia Berendsen van Dijk uit Ter Borg die ondergedoken was in Zwartewaal. Ze werd ernstig ziek en is in 1944 in een ziekenhuis in Rotterdam overleden.

Ieder jaar omstreeks 27 oktober denken we aan al die families die niet terug kwamen en aan al die levens vol beloften die werden vernietigd.

In 2014 werd de eerste kaars aangestoken door Rabbijn Ies Vorst. Hij deed dit voor Michel Cohen die tot zijn deportatie trouw zorgde voor zijn sjoeltje aan de Turfkade. Vaak alleen een dienst hield. Alle financiën betaalde en zorgde dat de synagoge, synagoge kon blijven.