LESBRIEVEN JODENVERVOLGING OP VOORNE-PUTTEN

 

 

In 2010 ontstond het plan om – als herinnering aan  alle Joodse medeburgers van Voorne-Putten die in 1942 werden gedeporteerd en niet terugkwamen naar ons eiland –  Stolpersteine te plaatsen voor hun laatste woonadres. 

 

Om de scholen van informatie te voorzien over de Joodse families in hun woonplaats, zijn er lesbrieven geschreven waarin een kind of volwassene uit die gemeente centraal staat. Zo kwamen er zes lesbrieven voor de plaatsen Brielle, Oostvoorne, Hellevoetsluis, Heenvliet, Zuidland en Spijkenisse.

 

 

De lesbrief van Brielle gaat over Kitty Katan, zomaar een meisje in Brielle.

Ze kwam uit Rotterdam en woonde met haar ouders en broers vanaf 1940 in Brielle.

In de lesbrief voor de scholen in Oostvoorne staat Ben Wessels centraal. Ben die klarinet speelde bij muziekvereniging Volharding. Hij heeft vanaf zijn vertrek uit Oostvoorne nog tot augustus 1943 in Amsterdam gewoond en schreef heel veel brieven aan zijn vriend Johan Schipper. Die brieven zijn bewaard.

In Hellevoetsluis kwam Roosje Frenkel uit Rotterdam wonen; ze was pettenmaakster en hield van dansen.  

In Heenvliet woonde het echtpaar Van Blankenstein die goed voor de synagoge zorgden en naar wie de straat, waar die synagoge stond, is genoemd.

De lesbrief voor Spijkenisse gaat over Charles en Elly Levie, Charles die naar de Ulo in Hellevoetsluis ging en heel goed klarinet kon spelen bij het muziekkorps.

De Zuidlandse lesbrief gaat over Meijer en Fietje Levie, twee jongeren met plannen voor de toekomst.

 

Die toekomst werd hen allemaal ontnomen en veel levens vol beloften werden vernietigd en daarom de Stolpersteine met hun naam in de straat voor hun huis en daarom de lesbrieven.