7 november - Maak kennis met boeiend Madagascar

Corrie de Winter heeft in opdracht van een reismagazine veel zeer interessante reizen gemaakt naar landen waar niet iedereen komt. Zij kan hier enthousiast over vertellen aan de hand van mooie foto’s. Op zondag 7 november 2021 komt ze in De Sjoel vertellen over haar reizen naar Madagascar. Een boeiend land met een unieke natuur en bijzondere rituelen. De bevolking is zeer vriendelijk en gastvrij.

Wanneer: zondag 7 november 2021
Tijd: 14.00 uur
Waar: De Sjoel, Turfkade 16 in Brielle
Kosten: entree bedraagt 7,50 euro per persoon, inclusief consumptie. U betaalt cash aan de zaal. 

Reserveren is noodzakelijk en kan t/m 4 november via sjoelreservering@outlook.com onder vermelding van het aantal personen. 

 

De Sjoel ontvangt bijzonder schilderij

Op zaterdag 2 oktober jl. vond er in de voormalige synagoge (de Sjoel) aan de Turfkade te Brielle een gezellige bijeenkomst plaats. Esther Elkerbout was vanuit Rijswijk naar Brielle gekomen om een schilderij van Martien Middelhoek, voorstellende een gezicht op de Catharijnekerk vanuit de Koopmanstraat, aan de voormalige synagoge te schenken. 

Esther vertelde, dat haar vader niet lang na de oorlog als onderwijzer in Brielle werd aangesteld en het gezin dus verhuisde en kwam te wonen in de Koopmanstraat nr.7. In het huis waar de vermoorde Joodse familie Philipse heeft gewoond. De moeder van Esther gaf in 1950  aan de schilder Martien Middelhoek opdracht het uitzicht op de Catharijnekerk vanaf hun huis te schilderen. 

Het schilderij heeft eerst bij haar ouders gehangen en was later in het bezit van Esther. Zij is vanaf het begin donateur van de Sjoel geweest, welke altijd een warm plekje in haar hart heeft behouden. Vanuit Rijswijk is ze nog dikwijls naar Brielle gekomen om bijeenkomsten in de Sjoel bij te wonen.Ze kan zich geen beter bestemming wensen dan het schilderij blijvend zichtbaar te laten zijn in Brielle middels de Sjoel.

Jan Wolters nam, als voorzitter van de Stichting Behoud Synagoge Brielle, het schilderij in dank aan. Maar Esther had nog een verrassing in petto! Volkomen onverwacht bood ze ook nog een schilderij aan, voorstellende de dansende Rebbe, van Martha Woonink-Hofman. Aan twee rondleiders van de voormalige synagoge viel de eer te beurt dit geschenk aan te nemen.

De Stichting is weer twee mooie schilderijen rijker, waarvan de bezoekers blijvend kunnen genieten. Het was een mooie en gezellige ochtend daar op de Turfkade en niet in de laatste plaats door de charmante en innemende persoonlijkheid van Esther Elkerbout.

Sluit Menu