Zondag 19 februari - Een bijzondere muzikale vertelvoorstelling in De Sjoel

In de 2e Wereld in het getto van Warschau, vindt Mika Hernsteyn een joodse tiener In een oude jas van zijn opa enkele handpoppen. Samen met zijn nichtje Elly brengt hij die tot leven. Met zijn poppenspel vrolijkt hij zieke kinderen op, verslagen buren of wanhopige familieleden. Iedereen in het getto heeft het over de magie van die poppenspeler dat niet alleen afleiding, maar ook troost biedt. Tot de jongen op een dag staande wordt gehouden door een Duitse soldaat en gedwongen wordt tot een geheim leven. Dat levert zowel gevaren als kansen op.

Het is een ontroerend verhaal over levens die zich verweven, bezien vanuit het perspectief van vriend én vijand.

Deze muzikale vertelvoorstellng is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Engels-Duitse schrijver Eva Weaver. Zij gebruikte ware feiten en werkelijke personages als basis voor haar roman.

Bekijk de trailer hier.

Evenementen info

Zondag 19 februari 2023 in  de voormalige synagoge (De Sjoel,) Turfkade 16 te Brielle, om 14.30 uur, zaal open 13.30 uur.

Tickets à € 18, = per persoon (inclusief consumptie), kunt u reserveren via sjoelreservering@kpnmail.nl onder opgave van het aantal personen. U betaalt contant aan de zaal.

De voorstelling duurt ca. 70 minuten en wordt zonder pauze gespeeld.  Na afloop is er gelegenheid tot een gezellige nazit.

Boekhandel Hoofdstuk Eén uit Brielle houdt na afloop een boekenverkoop met natuurlijk het boek van Eva Weaver.

Zondag 26 maart - De onsterfelijke muziek van de componist George Gershwin en de tekstdichter Ira Gershwin

In De Sjoel staat er op zondag 26 maart 2023, een muzikale verrassing op het programma. Muziekgroep Joffie laat ons met zang en verhalen kennis maken met de componist George Gershwin en de tekstschrijver Ira Gershwin. Aan de hand van hun onsterfelijke muziek, originele lichtbeelden, dans, achtergrondinformatie en grappige verhalen, maken we een reis door hun bruisende wereld in het begin van de 20e eeuw. Een onvergetelijke muzikale middag!

Evenementen info

tijd:                           14.00 uur, zaal open 13.00 uur

datum:                      zondag 26 maart 2023

locatie:                      de voormalige Synagoge (De Sjoel) Turfkade 16, Brielle 

reserveren:               is noodzakelijk, dit kan  tot  en met vrijdag 24 maart 2023 via

                                                    sjoelreservering@kpnmail.nl

                                 met vermelding van het aantal personen.

tickets:                      € 18, = per persoon, inclusief consumptie. U betaalt contant aan

                                 de zaal.        

De Sjoel ontvangt bijzonder schilderij

Op zaterdag 2 oktober jl. vond er in de voormalige synagoge (de Sjoel) aan de Turfkade te Brielle een gezellige bijeenkomst plaats. Esther Elkerbout was vanuit Rijswijk naar Brielle gekomen om een schilderij van Martien Middelhoek, voorstellende een gezicht op de Catharijnekerk vanuit de Koopmanstraat, aan de voormalige synagoge te schenken. 

Esther vertelde, dat haar vader niet lang na de oorlog als onderwijzer in Brielle werd aangesteld en het gezin dus verhuisde en kwam te wonen in de Koopmanstraat nr.7. In het huis waar de vermoorde Joodse familie Philipse heeft gewoond. De moeder van Esther gaf in 1950  aan de schilder Martien Middelhoek opdracht het uitzicht op de Catharijnekerk vanaf hun huis te schilderen. 

Het schilderij heeft eerst bij haar ouders gehangen en was later in het bezit van Esther. Zij is vanaf het begin donateur van de Sjoel geweest, welke altijd een warm plekje in haar hart heeft behouden. Vanuit Rijswijk is ze nog dikwijls naar Brielle gekomen om bijeenkomsten in de Sjoel bij te wonen.Ze kan zich geen beter bestemming wensen dan het schilderij blijvend zichtbaar te laten zijn in Brielle middels de Sjoel.

Jan Wolters nam, als voorzitter van de Stichting Behoud Synagoge Brielle, het schilderij in dank aan. Maar Esther had nog een verrassing in petto! Volkomen onverwacht bood ze ook nog een schilderij aan, voorstellende de dansende Rebbe, van Martha Woonink-Hofman. Aan twee rondleiders van de voormalige synagoge viel de eer te beurt dit geschenk aan te nemen.

De Stichting is weer twee mooie schilderijen rijker, waarvan de bezoekers blijvend kunnen genieten. Het was een mooie en gezellige ochtend daar op de Turfkade en niet in de laatste plaats door de charmante en innemende persoonlijkheid van Esther Elkerbout.

Sluit Menu