20 februari - In naam van Oranje....

Ja dit kennen alle inwoners van Brielle. Zij veroveren immers ieder jaar op 1 april de stad weer op de Spanjaarden. Maar sinds wanneer wordt dit spel gespeeld? En is het altijd op dezelfde wijze gespeeld? Sinds wanneer doen ze dit in Brielle? Altijd al getobd met deze vragen?

Kom dan op 20 februari 2022 naar De Sjoel op de Turfkade. Historicus Bob Benschop, archivaris bij het Streekarchief Voorne-Putten, komt de geschiedenis van de 1 april-viering uit de doeken doen!

Evenementen info

datum:                             20 februari 2022

tijd:                                  14.00 uur  zaal open vanaf 13.30 uur

locatie:                             De Sjoel Turfkade 16. Brielle

reserveren:                      is noodzakelijk. Dit kunt u doen t/m vrijdag 18 februari 2022 via sjoelreservering@outlook.com onder vermelding van het aantal personen

Corona: de dan eventueel  geldende corona maatregelen zijn van kracht.

Kaartverkoop

Entree bedraagt € 7.50 per persoon, inclusief consumptie. U betaalt cash aan de zaal.

De Sjoel ontvangt bijzonder schilderij

Op zaterdag 2 oktober jl. vond er in de voormalige synagoge (de Sjoel) aan de Turfkade te Brielle een gezellige bijeenkomst plaats. Esther Elkerbout was vanuit Rijswijk naar Brielle gekomen om een schilderij van Martien Middelhoek, voorstellende een gezicht op de Catharijnekerk vanuit de Koopmanstraat, aan de voormalige synagoge te schenken. 

Esther vertelde, dat haar vader niet lang na de oorlog als onderwijzer in Brielle werd aangesteld en het gezin dus verhuisde en kwam te wonen in de Koopmanstraat nr.7. In het huis waar de vermoorde Joodse familie Philipse heeft gewoond. De moeder van Esther gaf in 1950  aan de schilder Martien Middelhoek opdracht het uitzicht op de Catharijnekerk vanaf hun huis te schilderen. 

Het schilderij heeft eerst bij haar ouders gehangen en was later in het bezit van Esther. Zij is vanaf het begin donateur van de Sjoel geweest, welke altijd een warm plekje in haar hart heeft behouden. Vanuit Rijswijk is ze nog dikwijls naar Brielle gekomen om bijeenkomsten in de Sjoel bij te wonen.Ze kan zich geen beter bestemming wensen dan het schilderij blijvend zichtbaar te laten zijn in Brielle middels de Sjoel.

Jan Wolters nam, als voorzitter van de Stichting Behoud Synagoge Brielle, het schilderij in dank aan. Maar Esther had nog een verrassing in petto! Volkomen onverwacht bood ze ook nog een schilderij aan, voorstellende de dansende Rebbe, van Martha Woonink-Hofman. Aan twee rondleiders van de voormalige synagoge viel de eer te beurt dit geschenk aan te nemen.

De Stichting is weer twee mooie schilderijen rijker, waarvan de bezoekers blijvend kunnen genieten. Het was een mooie en gezellige ochtend daar op de Turfkade en niet in de laatste plaats door de charmante en innemende persoonlijkheid van Esther Elkerbout.

Sluit Menu