DE POPPENSPELER VAN WARSCHAU
19 FEBRUARI 2023


Op 19 februari jl. vond in onze voormalige synagoge de muzikale vertelvoorstelling plaats van “de Poppenspeler van Warschau”, tegenover een goed gevulde zaal. Het verhaal van de Joodse tiener Mika in het getto van Warschau tijdens de 2e wereldoorlog werd op indrukwekkende wijze vertolkt door het trio “De Wilde Eend”. De hoofdrolspeler Gottfrid van Eck nam bijna alle personages voor zijn rekening, dat was zeer indrukwekkend. Het verhaal gaat dus over Mika die in de hel van het getto voor enige ontspanning zorgt bij kinderen met een poppenspel, met name doet hij dat in een weeshuis. Op een dag wordt hij staande gehouden door Max een Duits soldaat, die hem dwingt met zijn poppenspel wekelijks op te treden in een Duitse kazerne buiten het getto. Omdat Max hem steeds ophaalt bij de poort van het getto en hem na afloop ook weer naar deze poort terugbrengt, wordt Mika nooit gefouilleerd en dat schept kansen tot smokkelen. Zo smokkelt Mika medicijnen het getto in en baby’s het getto uit. De muziek maakt een belangrijk deel uit van deze vertelvoorstelling. Gottfrid speelt (bas)klarinet, Juul Beerda op de accordeon en Tessa Zoutendijk geeft met haar viool verdieping aan het verhaal. De voorstelling werd zonder pauze gespeeld, na afloop serveerden wij een hapje en een drankje en werd er nagepraat. Boekhandel “Hoofdstuk Een” verkocht in de foyer het boek van de Engels-Duitse schrijfster Eva Weaver waarop het spel is gebaseerd. Heeft u de voorstelling niet kunnen bijwonen, dan is het boek zeker een aanrader.
We mogen terugkijken op een zeer geslaagde middag.
MET DE KAR DOOR BRIELLE
18 FEBRUARI 2023

Het organiseren van programma’s voor onze voormalige synagoge (de Sjoel) is veel werk dat zal iedereen wel begrijpen. Maar soms wordt het wel erg lastig. Omdat de Turfkade al wekenlang opengebroken is, was het voor de twee organisatoren onmogelijk om op de zaterdag voor de voorstelling van de Poppenspeler van Warschau met de auto voor de deur van de Sjoel te parkeren. We hadden echter nogal wat zware consumptiegoederen naar binnen te brengen, zoals flessen, blikjes, pakken etc. Wat nu? Heen en weer lopen met deze goederen vanaf een parkeerplek in Brielle was geen optie dat zouden onze ruggen bepaald niet waarderen. De oplossing werd gevonden in een karretje en dus zo gezegd zo gedaan. We vonden na veel zoeken uiteindelijk een parkeerplaats in de Kaatsbaan en rammelend en met veel lawaai over de ongelijk liggende bestrating brachten we de goederen naar binnen. We hadden veel lol maar ook veel bekijks.
DE SJOEL ONTVANGT BIJZONDER SCHILDERIJ
2 OKTOBER 2020

Op zaterdag 2 oktober jl. vond er in de voormalige synagoge (de Sjoel) aan de Turfkade te Brielle een gezellige bijeenkomst plaats. Esther Elkerbout was vanuit Rijswijk naar Brielle gekomen om een schilderij van Martien Middelhoek, voorstellende een gezicht op de Catharijnekerk vanuit de Koopmanstraat, aan de voormalige synagoge te schenken.
Esther vertelde, dat haar vader niet lang na de oorlog als onderwijzer in Brielle werd aangesteld en het gezin dus verhuisde en kwam te wonen in de Koopmanstraat nr.7. In het huis waar de vermoorde Joodse familie Philipse heeft gewoond. De moeder van Esther gaf in 1950 aan de schilder Martien Middelhoek opdracht het uitzicht op de Catharijnekerk vanaf hun huis te schilderen.
Het schilderij heeft eerst bij haar ouders gehangen en was later in het bezit van Esther. Zij is vanaf het begin donateur van de Sjoel geweest, welke altijd een warm plekje in haar hart heeft behouden. Vanuit Rijswijk is ze nog dikwijls naar Brielle gekomen om bijeenkomsten in de Sjoel bij te wonen.Ze kan zich geen beter bestemming wensen dan het schilderij blijvend zichtbaar te laten zijn in Brielle middels de Sjoel.
Jan Wolters nam, als voorzitter van de Stichting Behoud Synagoge Brielle, het schilderij in dank aan. Maar Esther had nog een verrassing in petto! Volkomen onverwacht bood ze ook nog een schilderij aan, voorstellende de dansende Rebbe, van Martha Woonink-Hofman. Aan twee rondleiders van de voormalige synagoge viel de eer te beurt dit geschenk aan te nemen.
De Stichting is weer twee mooie schilderijen rijker, waarvan de bezoekers blijvend kunnen genieten. Het was een mooie en gezellige ochtend daar op de Turfkade en niet in de laatste plaats door de charmante en innemende persoonlijkheid van Esther Elkerbout.
