SJOA HERDENKINGSBIJEENKOMST
7 APRIL 2024

Al ela ani bochia; Om de een en om de ander ween ik

 

7000 namen noemen, waaronder 45 van Joodse medeburgers van Voorne-Putten.


Op zondag 7 april 2024 zullen weer 7.000 namen genoemd worden van Joodse medeburgers uit Rotterdam, de Hoeksche Waard, Goeree Overflakkee en Voorne-Putten. Zij zijn in de nazitijd vanuit Rotterdam (Loods 24)  weggevoerd en vermoord in een van de vernietigingskampen. 

Hun namen worden genoemd vanaf 05.00 uur in de morgen tot 18.30 uur in de avond.

Aansluitend vind om 19.00 uur de herdenkingsbijeenkomst in de Laurenskerk plaats.

Voor deze bijeenkomst is rabbijn Avraham Soetendorp uitgenodigd om de rede uit te spreken.

Uw belangstelling en aanwezigheid wordt op prijs gesteld.

Meer hierover kunt u lezen op www.sjoaberaadrotterdam.nl

Wilt u dit bericht zoveel mogelijk delen? 

 

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

STEUN DE SJOEL

 

Heeft u belangstelling voor prachtig knoop-haakwerk? Misschien zoekt u een persoonlijk fotocadeau voor iemand? De komende maanden maakt Afke Holwerda een cadeau geheel naar uw wens. Zij heeft enkele jaren geleden ook een mooie actie gehouden voor de Stichting Behoud Synagoge Brielle. Ze heeft toen knoopwerken gemaakt en windlichten waarin foto’s werden verwerkt. Daarom zijn wij blij dat Afke op deze manier de Sjoel weer wilt helpen. Door de foto’s krijgt u alvast een indruk wat er mogelijk is. U kunt contact opnemen via afkeholwerda@planet.nl. Geef uw wensen aan en steun met uw aankoop de Sjoel.

 

 



JAARLIJKSE HERDENKING 2023

Zondagmiddag 29 oktober 2023 werden onze 45 Joodse streekgenoten herdacht die in dat donkere oorlogsjaar 1942 van ons eiland werden weggehaald. Niemand kwam terug.

Aan deze bijeenkomst werd door veel mensen waaronder leerlingen van Penta Bahûrim meegewerkt.

Een fotoverslag van deze Herdenking ziet u onder deze link: 

KLEZMERMUZIEK DOOR AGGE NEBBISJ

ZONDAG 21 MEI 2023

de leden van klezmerband Aggenebbisj zitten met hun instrumenten op een grasveld

 

Zondagmiddag 21 mei jl. was het genieten in de voormalige synagoge (de Sjoel), 

want de Klezmerband Agge Nebbisj was te gast. De band werd als volgt aangekondigd:

“Achenebbisj (ook wel Agge Nebbisj) is misschien wel het meest gebruikte Jiddische

woord in ons land. Altijd in de betekenis van sneu,  armoedig, pover, of meelijwekkend 

“achenebbisj de schlemiel”  om een ander Jiddisch woord te gebruiken. Nu kan het niet zo zijn dat de leden van de band zich als schlemielen beschouwen. Nee, de naam van de band is een eerbetoon aan de hardwerkende Joden uit Oost-Europa waar vaak het woord achenebbisj op van toepassing was en de muziek, die zij meebrachten”

En een eerbetoon werd het! 

We werden getrakteerd op een mooie middag vol muziek en zang. Soms opzwepend, waarbij het publiek meeklapte,  dan weer ernstig en ook ontroerend. De middag is omgevlogen en het genieten was wederzijds want we kregen van de bandleider het volgende mailtje “het was een feestje bij jullie te spelen”. 

 

OP REIS MET GEORGE EN IRA GERSHWIN

ZONDAG 26 MAART 2023

profielfoto van de broers Ira en George Gershwin

Het was een feest van herkenning zondag de 26e maart jl. in de voormalige synagoge (de  Sjoel) te Brielle, want we kregen veel mooie en bekende songs van de gebroeders Gershwin te horen,  gezongen door Susanne de Rooij. Zij werd hierbij door Flip de Liema begeleid op  gitaar. Zo genoten wij van “I got rhythm”,  “Lady be good” en natuurlijk “Summertime” en nog veel meer gewoon te veel om op te noemen. Ook werden we verrast met muziek van andere componisten zoals Irving Berlin.  Naast deze onsterfelijke muziek werd ons door Flip de Liema ook iets verteld over  deze broers bv. dat zij zoons waren van een Joods echtpaar dat vanuit St. Petersburg naar USA is geëmigreerd en die bij aankomst op Ellis Island/New York de naam Gershwin kreeg opgeplakt omdat de Russische naam te moeilijk was. Dit overkwam heel veel Joodse emigranten, zo kwam bv ook Danny Kay aan zijn naam. Flip doorspekte zijn verhalen met Joodse gein. Het kenmerk van Joodse humor is dat het altijd over henzelf gaat en niet over anderen. In de pauze waren er een drankjes en  lekkere hapjes. Al met al een geslaagde middag. Wij danken onze, altijd enthousiaste,  vrijwilligers. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest.

DE POPPENSPELER VAN WARSCHAU

19 FEBRUARI 2023

flyer van de voorstelling de poppenspeler van Warschau
boekomslag van het boek de poppenspeler van Warschau

 

 

Op 19 februari jl. vond in onze voormalige synagoge de muzikale vertelvoorstelling plaats van “de Poppenspeler van Warschau”, tegenover een goed gevulde zaal. Het verhaal van de Joodse tiener Mika in het getto van Warschau tijdens de 2e wereldoorlog werd op indrukwekkende wijze vertolkt door het trio “De Wilde Eend”. De hoofdrolspeler Gottfrid van Eck nam bijna alle personages voor zijn rekening, dat was zeer indrukwekkend. Het verhaal gaat dus over Mika die in de hel van het getto voor enige ontspanning zorgt bij kinderen met een poppenspel, met name doet hij dat in een weeshuis. Op een dag wordt hij staande gehouden door Max een Duits soldaat, die hem dwingt met zijn poppenspel wekelijks op te treden in een  Duitse kazerne buiten het getto. Omdat Max hem steeds ophaalt bij de poort van het getto en hem na afloop ook weer naar deze poort terugbrengt, wordt Mika nooit gefouilleerd en dat schept kansen tot smokkelen. Zo smokkelt Mika medicijnen het getto in en baby’s het getto uit. De muziek maakt een belangrijk deel uit van deze vertelvoorstelling. Gottfrid speelt (bas)klarinet, Juul Beerda op de accordeon en Tessa Zoutendijk geeft met haar viool verdieping aan het verhaal. De voorstelling werd zonder pauze gespeeld, na afloop serveerden wij een hapje en een drankje en werd er nagepraat. Boekhandel “Hoofdstuk Een” verkocht in de foyer het boek van de Engels-Duitse schrijfster Eva Weaver waarop het spel is gebaseerd. Heeft u de voorstelling niet kunnen bijwonen, dan is het boek zeker een aanrader.

 

 

We mogen terugkijken op een zeer geslaagde middag.

MET DE KAR DOOR BRIELLE

18 FEBRUARI 2023

vrijwilliger met karretje vol boodschappen voor de sjoel


Het organiseren van programma’s voor onze voormalige synagoge (de Sjoel) is veel werk dat zal iedereen wel begrijpen. Maar soms wordt het wel erg lastig. Omdat de Turfkade al wekenlang opengebroken is, was het voor de twee organisatoren onmogelijk om op de zaterdag voor de voorstelling van de Poppenspeler van Warschau met de auto voor de deur van de Sjoel te parkeren. We hadden echter nogal wat zware consumptiegoederen naar binnen te brengen, zoals flessen, blikjes, pakken etc. Wat nu? Heen en weer lopen met deze goederen vanaf een parkeerplek in Brielle was geen optie dat zouden onze ruggen bepaald  niet waarderen. De oplossing werd gevonden in een karretje en dus zo gezegd zo gedaan. We vonden na veel zoeken  uiteindelijk een parkeerplaats in de Kaatsbaan en rammelend  en met veel lawaai over de ongelijk liggende bestrating brachten we de goederen naar binnen. We hadden veel lol maar ook veel bekijks.


DE SJOEL ONTVANGT BIJZONDER SCHILDERIJ

2 OKTOBER 2020

Op zaterdag 2 oktober jl. vond er in de voormalige synagoge (de Sjoel) aan de Turfkade te Brielle een gezellige bijeenkomst plaats. Esther Elkerbout was vanuit Rijswijk naar Brielle gekomen om een schilderij van Martien Middelhoek, voorstellende een gezicht op de Catharijnekerk vanuit de Koopmanstraat, aan de voormalige synagoge te schenken. 

Esther vertelde, dat haar vader niet lang na de oorlog als onderwijzer in Brielle werd aangesteld en het gezin dus verhuisde en kwam te wonen in de Koopmanstraat nr.7. In het huis waar de vermoorde Joodse familie Philipse heeft gewoond. De moeder van Esther gaf in 1950  aan de schilder Martien Middelhoek opdracht het uitzicht op de Catharijnekerk vanaf hun huis te schilderen. 

Het schilderij heeft eerst bij haar ouders gehangen en was later in het bezit van Esther. Zij is vanaf het begin donateur van de Sjoel geweest, welke altijd een warm plekje in haar hart heeft behouden. Vanuit Rijswijk is ze nog dikwijls naar Brielle gekomen om bijeenkomsten in de Sjoel bij te wonen.Ze kan zich geen beter bestemming wensen dan het schilderij blijvend zichtbaar te laten zijn in Brielle middels de Sjoel.

Jan Wolters nam, als voorzitter van de Stichting Behoud Synagoge Brielle, het schilderij in dank aan. Maar Esther had nog een verrassing in petto! Volkomen onverwacht bood ze ook nog een schilderij aan, voorstellende de dansende Rebbe, van Martha Woonink-Hofman. Aan twee rondleiders van de voormalige synagoge viel de eer te beurt dit geschenk aan te nemen.

De Stichting is weer twee mooie schilderijen rijker, waarvan de bezoekers blijvend kunnen genieten. Het was een mooie en gezellige ochtend daar op de Turfkade en niet in de laatste plaats door de charmante en innemende persoonlijkheid van Esther Elkerbout.