22 oktober - Lezing Brielse gevelstenen

Wandelend door de vesting Brielle komt u meerdere gevelstenen tegen. U heeft zich misschien wel eens afgevraagd wat de betekenis van zo’n gevelsteen is waarom deze daar is aangebracht. In de tijd toen huisnummers nog niet in gebruik waren, wilde de bakker, de slager, de timmerman en zo meer wel graag kenbaar maken waar hij te vinden was. Zo ook de chirurgijn, de herberg ot het gasthuis. Dit deed men dan middels een gevelteken of uithangbord. Het aanbod van gevelstenen in Brielle is gevarieerd. Er zijn heel oude stenen tot nieuwe, gekleurde of ongekleurde, met uitgebreide voorstellingen of juist niet.

Op zaterdag avond 22 oktober 2022 komt Fré Eggens, voorzitter van de werkgroep “Gevelstenen” in De Sjoel vertellen over deze Brielse gevelstenen en hun verhalen. Zet de datum in uw agenda want het belooft een heel interessante avond te worden.

Evenementen info

datum:                        zaterdag avond 22 oktober 2022

tijd:                             19.30 uur, zaal open 19.00 uur

locatie:                        voormalige synagoge (De Sjoel) Turfkade 16 te Brielle   

reserveren:                 is noodzakelijk en dit kan tot en met donderdag 20 oktober 2022 via

                                                     sjoelreservering@kpnmail.nl

                                    met vermelding van het aantal personen

tickets:                         de entree bedraagt € 6, = per persoon. U betaalt contant aan de zaal.                          

                                        

6 november - Klezmermuziek in de Sjoel

Op zondag 6 november 2022 kunt u in De Sjoel te Brielle komen genieten van vrolijke en opzwepende klezmermuziek gespeeld door de band Agge Nebbisj.

Klezmer werd oorspronkelijk door de Jiddisch sprekende joden in Midden- en Oost Europa gespeeld. De muzikanten speelden vooral op huwelijksfeesten en tijdens andere feestelijke gebeurtenissen. Klezmermuziek is naast de muziek uit de Balkan, Rusland en Oekraïne ook sterk beïnvloed door oriëntaalse zigeunermuziek. Vanaf 1900 kwamen daar het rijke repertoire uit het bloeiende Jiddisch theaterleven en de jazzmuziek bij.

De band Agge Nebbisj bestaat al bijna 23 jaar en heeft inmiddels een breed en afwisselend repertoire opgebouwd waarin zang, viool en klarinet centraal staan. Aangevuld met accordeon, gitaar, bas en percussie klinken verschillende klezmerstijlen: van jazzy tot gipsy, van tango tot ladino.

Evenementen info

datum:                        zondag 6 november 2022

tijd:                             14.00 uur, zaal open 13.30 uur.

locatie:                        Voormalige synagoge (De Sjoel,) Turfkade 16, Brielle

reserveren:                 is noodzakelijk en kan tot en met vrijdag 4 november 2022 via

                                                     sjoelreservering@kpnmail.nl

                                   onder vermelding van het aantal personen.

tickets:                        de entree bedraagt € 10, = per persoon. U betaalt contant aan de zaal.

De Sjoel ontvangt bijzonder schilderij

Op zaterdag 2 oktober jl. vond er in de voormalige synagoge (de Sjoel) aan de Turfkade te Brielle een gezellige bijeenkomst plaats. Esther Elkerbout was vanuit Rijswijk naar Brielle gekomen om een schilderij van Martien Middelhoek, voorstellende een gezicht op de Catharijnekerk vanuit de Koopmanstraat, aan de voormalige synagoge te schenken. 

Esther vertelde, dat haar vader niet lang na de oorlog als onderwijzer in Brielle werd aangesteld en het gezin dus verhuisde en kwam te wonen in de Koopmanstraat nr.7. In het huis waar de vermoorde Joodse familie Philipse heeft gewoond. De moeder van Esther gaf in 1950  aan de schilder Martien Middelhoek opdracht het uitzicht op de Catharijnekerk vanaf hun huis te schilderen. 

Het schilderij heeft eerst bij haar ouders gehangen en was later in het bezit van Esther. Zij is vanaf het begin donateur van de Sjoel geweest, welke altijd een warm plekje in haar hart heeft behouden. Vanuit Rijswijk is ze nog dikwijls naar Brielle gekomen om bijeenkomsten in de Sjoel bij te wonen.Ze kan zich geen beter bestemming wensen dan het schilderij blijvend zichtbaar te laten zijn in Brielle middels de Sjoel.

Jan Wolters nam, als voorzitter van de Stichting Behoud Synagoge Brielle, het schilderij in dank aan. Maar Esther had nog een verrassing in petto! Volkomen onverwacht bood ze ook nog een schilderij aan, voorstellende de dansende Rebbe, van Martha Woonink-Hofman. Aan twee rondleiders van de voormalige synagoge viel de eer te beurt dit geschenk aan te nemen.

De Stichting is weer twee mooie schilderijen rijker, waarvan de bezoekers blijvend kunnen genieten. Het was een mooie en gezellige ochtend daar op de Turfkade en niet in de laatste plaats door de charmante en innemende persoonlijkheid van Esther Elkerbout.

Sluit Menu