Open Monumentendag

Zaterdag 14 september 

 

Natuurlijk is ook de Sjoel geopend tijdens Open Monumentendag van aanstaande zaterdag 14 september. Dit jaar staat de dag in het teken van Ode aan de Glimlach. Overal in Brielle zijn kleine voorstellingen te zien in diverse monumenten. Zo ook in De Sjoel. 

We zijn open vanaf 13.00 uur en elk uur (14, 15, 16 en 17 uur) verzorgen de muzikanten van Land of Song een mooi programma met verschillende liederen van prachtige popsongs tot Ierse balladen. 

Graag tot zaterdag! 

NESJOMME

6 oktober 2019

14.00 uur

Een muzikale reis van Oost – Europa naar de Nieuwe Wereld

Op zondagmiddag 6 oktober om 14 uur wordt er in de Synagoge van Brielle een bijzondere muziektheatervoorstelling opgevoerd. De voorstelling heet Nesjomme. Nesjomme vertelt een verhaal aan de hand van liedjes, grapjes, authentiek fotomateriaal en interessante achtergrondinformatie.

Nesjomme is een Jiddisch woord dat betrokkenheid of ziel betekent. Met Nesjomme reizen we mee met Joden die rond het jaar 1900 uit Oost Europa vertrokken en verhuisden naar New York. Hier maakten zij kennis met de blues,de jazz, de musicals en de entertainmentindustrie en zij zogen de nieuwe, spannende muziek van de zwarte bevolking als een spons in zich op en gaven er hun eigen draai aan. Nesjomme is een vrolijke afwisselende muziektheatervoorstelling die wordt opgevoerd door Anita Simons (zang), Judith Hofstede (zang en tapdans) en Flip de Liema (gitarist en verteller). Het is een grappig soort hoorcollege over Joden en hun cultuur. Er worden authentieke beelden getoond, gezongen, gedanst en er is interessante informatie en een heel veel Joodse humor.

Kaarten a €15,- kunt u  reserveren  via een mail naar sjoeltickets@gmail.com.

Wanneer? Zondagmiddag 6 oktober
Hoe laat? 14.00 uur
Waar? De Sjoel Brielle 

 

image1

Expositie Carla Wellink en Bert Verburgh

28 mei t/m 11 juni
In de Sjoel is 28 mei tot en met 10 juni een expositie met kunstwerken vanCarla Wellink en Bert Verburgh. Carla Wellink maakt keramiek en Bert Verburgh maakt acryl schilderijen. U bent van harte welkom in de Sjoel, die ten behoeve van beide kunstenaars iedere middag geopend zal zijn vanaf 13.30 uur. Hun werk is eventueel te koop. De toegang is gratis en de koffie en thee staan klaar. (openingstijden www.desjoelbrielle.nl)

Openingstijden dagelijks : 13.30 – 17 uur.

Brielle-Rotterdam-Leiden: De roots van Leo Levie

Zondagmiddag 26 mei  zal Leo Levie uit Leiden ons  meenemen op zijn tocht door de geschiedenis van zijn familie en hemzelf.
De geschiedenis van de familie Levie en aanverwanten is verweven met de geschiedenis van Joods Voorne-Putten.
Leo Levie is een directe afstammeling van Pienas Levie die zich met zijn gezin vanuit Zuidland in 1876 in Brielle vestigde.
Leo laat ons met video’s zien hoe de Joodse gemeente van Leiden, na de Tweede Wereldoorlog, zich herstelde.
Aanvang om 15.00 uur.  U bent van harte welkom op deze bijzondere middag.
Inlichtingen: riet@deleeuwvanweenen.nl

Expositie Sebanjah

woensdag 7 mei t/m 18 mei dagelijks van 13.30-16 uur geopend.

De tekeningen, schilderijen en verhalen die ik maak hebben vaak een Joodse identiteit. Natuurlijk heeft dit alles te maken met mijn achtergrond. Geboren uit een Joodse moeder die de oorlog ondergedoken heeft gezeten en als één van de weinigen de oorlog
heeft overleefd. Dit alles heeft ook mij getekend.
Kunst betekent voor mij emotie. Net als muziek je diep van binnen kan raken, zo moet ook kunst je ziel kunnen beroeren. Pas dan is het schilderij geslaagd.
Inspiratie vormen de Gebeden, de Joodse feesten, de Holocaust, teksten uit de Thora (Bijbel) maar ook liefde, muziek enz. .

De naam Sebanjah is mijn Joodse naam ( die mijn ouders voor mij hebben gekozen ) De betekenis hiervan is “de Eeuwige heeft teruggebracht”.

De opening van deze bijzondere tentoonstelling is op dinsdag 7 mei van 13.30 tot 16 uur. De expositie is te bezoeken van  woensdag 8 tot 18 mei, dagelijks van 13.30 -16 uur.

Zondag 12 mei gesloten.

De toegang is gratis. De koffie en thee staan klaar. Herinneringskaarten met daarop de afbeelding van één van de schilderijen zijn te koop voor 4 euro per stuk. De schilderijen zelf zijn niet te koop.

Duurzame toekomst voor de Sjoel

Zoals u inmiddels hebt begrepen gaan de Stichting Behoud Synagoge Brielle en de Protestantse Gemeente Brielle nauw samenwerken in de Sjoel. Door deze samenwerking hebben we onze Sjoel van een duurzame toekomst kunnen verzekeren. 
De kerk wil graag een zichtbaarder plek in de Brielse samenleving creëren voor het organiseren van activiteiten en samenkomsten. Eén van de ideeën een  diaconaal inloophuis. De Sjoel lijkt daar en uitermate geschikte locatie voor. Midden in het centrum van de Brielse binnenstad en voor iedereen uitstekend toegankelijk. De kerk wil door de samenwerking met onze stichting tevens aangeven veel belang te hechten aan de instandhouding van het Joods cultureel erfgoed voor Brielle. Wij voelen ons als Stichting Behoud Synagoge Brielle in het bijzonder verantwoordelijk voor het behoud van de Sjoel, nu en in de toekomst. De voormalige Brielse synagoge heeft als Joods cultureel erfgoed tenslotte een bijzondere geschiedenis en betekenis. De samenwerking met de protestantse kerkgemeenschap biedt het noodzakelijke perspectief om aan die doelstelling te kunnen blijven voldoen. Er blijft voor de stichting volop ruimte in de Sjoel voor het organiseren van de eigen activiteiten en de voormalige synagoge open te stellen voor het publiek.

Zondag 7 april komt Niki Jacobs

Aanvang 14.30.

Echt bijzonder. 

van Concertgebouw tot SJOEL……….

 

              NIKI JACOBS EN BAND

                        met haar programma

                    Van Cohen tot Winehouse

             Kaarten a € 23,- te bestellen via

               SJOELTICKETS@gmail.com

OPEN SYNAGOGEDIENST

Vrijdagavond 29 maart 2019 is er  weer een synagogedienst in de Sjoel. 

Velen zijn geïnteresseerd in het Jodendom. Uit boeken kan men veel leren, maar niet alles. Door lezingen kan men geïnspireerd raken. De mogelijkheid om een synagogedienst bij te wonen in Nederland zijn beperkt. Daarom organiseert rabbijn Tamarah Benima een Open Dienst, waar iedereen welkom is die een keer een sjoeldienst wil meemaken. Juist ook mensen die niets van een Synagogedienst weten (inclusief Joden die ‘niets hebben meegekregen’). De Open Dienst is precies hetzelfde als een vrijdagavonddienst in de synagoge: met gebeden, gezangen, derasja (preek), gebed voor de overledenen, etc. Het wordt de aanwezigen gemakkelijk gemaakt om mee te zingen. Hoewel veel van de dienst in het Hebreeuws zal zijn is kennis van het Hebreeuws niet nodig.

Opzet van de avond

19.00                Inloop met koffie, thee en lekkernijen

19.30 – 20.30  Kabbalat Sjabbat-dienst / vrijdagavonddienst

20.30 – 22.00  kiddoesj, met zegenen van de Sjabbat, wijn en brood; en met lekkernijen en gezelligheid

Alle plaatsen zijn ondertussen geboekt, dus helaas geen plaatsen meer beschikbaar.

Open synagogedienst in de Sjoel op 30 maart

Het was voor ons een verrassing dat er zoveel belangstelling was voor de vrijdagavonddienst op 18 januari. Ook de tweede dienst die op 29 maart wordt gehouden, was snel vol geboekt.

In Joodse gemeenten is er niet alleen op vrijdagavond een dienst, maar ook op zaterdagmorgen. Daarom wordt iedereen uitgenodigd om op zaterdagmorgen  30 maart deze sabbatdienst mee te maken. Ook kinderen en jongeren.

foto: Klaas Schipper

De dienst begint om 9.30 uur. Na afloop is er tot 12.15 Kiddoesj: Koffie, thee, fris met lekkernijen zoals ook na de vrijdagavonddienst.

Deze dienst, onder leiding van Rabbijn Tamarah Benima en de Chazan Alexander de Vries, is een open dienst.

Iedereen die al een dienst meemaakte of die daar niet bij kon zijn is van harte welkom.

Inlichtingen: administratie@desjoelbrielle.nl

LENNY KUHR: HET LIED GAAT DOOR

Na het grote succes van vorig jaar(een uitverkochte Sjoel)  en op veler verzoek komt zangeres Lenny Kuhr weer een concert geven in de Sjoel.

In deze voorstelling staat zij stil bij de duizenden dingen die voorbijgaan en bij dat wat nooit voorbijgaat. Het lied is hierbij de metafoor. De mens en de zanger vergaan maar zoals de geest van de mens eeuwig is, is het lied dat ook. Het is namelijk de ziel van de mens en zonder ziel is er geen leven dus ook geen muziek. Met Reinier Voet op gitaar en Mischa Kool op basgitaar.

Het thema is: HET LIED GAAT DOOR.

Zondagmiddag 20 januari 2019.  Aanvang 14.00 uur

Toegang is 20 euro per persoon (inclusief koffie/thee).

Reserveren: riet@sjoelbrielle.nl 

ELLY BEZEMER EN VRIENDEN op 10 FEBRUARI in de SJOEL !

Op 10 februari treedt Elly Bezemer op in de Sjoel. Met haar projectkoor en haar muzikanten brengt ze eigen nummers ten gehore maar ook andere muziekstijlen komen voorbij: van a capella samenzang, shantinummers  tot Ierse muziek. Kortom heerlijke muziek voor een winterse zondagmiddag. 

 
Kaarten a €10,- kunt u weer bestellen via een mail naar sjoeltickets@gmail.com.  Als u de kaarten heeft besteld ontvangt u een mail met betaalgegevens. U kunt natuurlijk ook in de Sjoel betalen, maar alleen contant. Pinbetalingen zijn helaas nog niet mogelijk.
 
Aanvang 14 uur, de Sjoel is open vanaf 13.30 uur. Opzet van de avond

Expositie Carla Wellink en Bert Verburgh

28 mei t/m 11 juni
In de Sjoel is 28 mei tot en met 10 juni een expositie met kunstwerken vanCarla Wellink en Bert Verburgh. Carla Wellink maakt keramiek en Bert Verburgh maakt acryl schilderijen. U bent van harte welkom in de Sjoel, die ten behoeve van beide kunstenaars iedere middag geopend zal zijn vanaf 13.30 uur. Hun werk is eventueel te koop. De toegang is gratis en de koffie en thee staan klaar. (openingstijden www.desjoelbrielle.nl)

Openingstijden dagelijks : 13.30 – 17 uur.

Brielle-Rotterdam-Leiden: De roots van Leo Levie

Zondagmiddag 26 mei  zal Leo Levie uit Leiden ons  meenemen op zijn tocht door de geschiedenis van zijn familie en hemzelf.
De geschiedenis van de familie Levie en aanverwanten is verweven met de geschiedenis van Joods Voorne-Putten.
Leo Levie is een directe afstammeling van Pienas Levie die zich met zijn gezin vanuit Zuidland in 1876 in Brielle vestigde.
Leo laat ons met video’s zien hoe de Joodse gemeente van Leiden, na de Tweede Wereldoorlog, zich herstelde.
Aanvang om 15.00 uur.  U bent van harte welkom op deze bijzondere middag.
Inlichtingen: riet@deleeuwvanweenen.nl

Expositie Sebanjah

woensdag 7 mei t/m 18 mei dagelijks van 13.30-16 uur geopend.

De tekeningen, schilderijen en verhalen die ik maak hebben vaak een Joodse identiteit. Natuurlijk heeft dit alles te maken met mijn achtergrond. Geboren uit een Joodse moeder die de oorlog ondergedoken heeft gezeten en als één van de weinigen de oorlog
heeft overleefd. Dit alles heeft ook mij getekend.
Kunst betekent voor mij emotie. Net als muziek je diep van binnen kan raken, zo moet ook kunst je ziel kunnen beroeren. Pas dan is het schilderij geslaagd.
Inspiratie vormen de Gebeden, de Joodse feesten, de Holocaust, teksten uit de Thora (Bijbel) maar ook liefde, muziek enz. .

De naam Sebanjah is mijn Joodse naam ( die mijn ouders voor mij hebben gekozen ) De betekenis hiervan is “de Eeuwige heeft teruggebracht”.

De opening van deze bijzondere tentoonstelling is op dinsdag 7 mei van 13.30 tot 16 uur. De expositie is te bezoeken van  woensdag 8 tot 18 mei, dagelijks van 13.30 -16 uur.

Zondag 12 mei gesloten.

De toegang is gratis. De koffie en thee staan klaar. Herinneringskaarten met daarop de afbeelding van één van de schilderijen zijn te koop voor 4 euro per stuk. De schilderijen zelf zijn niet te koop.

Duurzame toekomst voor de Sjoel

Zoals u inmiddels hebt begrepen gaan de Stichting Behoud Synagoge Brielle en de Protestantse Gemeente Brielle nauw samenwerken in de Sjoel. Door deze samenwerking hebben we onze Sjoel van een duurzame toekomst kunnen verzekeren. 
De kerk wil graag een zichtbaarder plek in de Brielse samenleving creëren voor het organiseren van activiteiten en samenkomsten. Eén van de ideeën een  diaconaal inloophuis. De Sjoel lijkt daar en uitermate geschikte locatie voor. Midden in het centrum van de Brielse binnenstad en voor iedereen uitstekend toegankelijk. De kerk wil door de samenwerking met onze stichting tevens aangeven veel belang te hechten aan de instandhouding van het Joods cultureel erfgoed voor Brielle. Wij voelen ons als Stichting Behoud Synagoge Brielle in het bijzonder verantwoordelijk voor het behoud van de Sjoel, nu en in de toekomst. De voormalige Brielse synagoge heeft als Joods cultureel erfgoed tenslotte een bijzondere geschiedenis en betekenis. De samenwerking met de protestantse kerkgemeenschap biedt het noodzakelijke perspectief om aan die doelstelling te kunnen blijven voldoen. Er blijft voor de stichting volop ruimte in de Sjoel voor het organiseren van de eigen activiteiten en de voormalige synagoge open te stellen voor het publiek.

Zondag 7 april komt Niki Jacobs

Aanvang 14.30.

Echt bijzonder. 

van Concertgebouw tot SJOEL……….

 

              NIKI JACOBS EN BAND

                        met haar programma

                    Van Cohen tot Winehouse

             Kaarten a € 23,- te bestellen via

               SJOELTICKETS@gmail.com

OPEN SYNAGOGEDIENST

Vrijdagavond 29 maart 2019 is er  weer een synagogedienst in de Sjoel. 

Velen zijn geïnteresseerd in het Jodendom. Uit boeken kan men veel leren, maar niet alles. Door lezingen kan men geïnspireerd raken. De mogelijkheid om een synagogedienst bij te wonen in Nederland zijn beperkt. Daarom organiseert rabbijn Tamarah Benima een Open Dienst, waar iedereen welkom is die een keer een sjoeldienst wil meemaken. Juist ook mensen die niets van een Synagogedienst weten (inclusief Joden die ‘niets hebben meegekregen’). De Open Dienst is precies hetzelfde als een vrijdagavonddienst in de synagoge: met gebeden, gezangen, derasja (preek), gebed voor de overledenen, etc. Het wordt de aanwezigen gemakkelijk gemaakt om mee te zingen. Hoewel veel van de dienst in het Hebreeuws zal zijn is kennis van het Hebreeuws niet nodig.

Opzet van de avond

19.00                Inloop met koffie, thee en lekkernijen

19.30 – 20.30  Kabbalat Sjabbat-dienst / vrijdagavonddienst

20.30 – 22.00  kiddoesj, met zegenen van de Sjabbat, wijn en brood; en met lekkernijen en gezelligheid

Alle plaatsen zijn ondertussen geboekt, dus helaas geen plaatsen meer beschikbaar.

Open synagogedienst in de Sjoel op 30 maart

Het was voor ons een verrassing dat er zoveel belangstelling was voor de vrijdagavonddienst op 18 januari. Ook de tweede dienst die op 29 maart wordt gehouden, was snel vol geboekt.

In Joodse gemeenten is er niet alleen op vrijdagavond een dienst, maar ook op zaterdagmorgen. Daarom wordt iedereen uitgenodigd om op zaterdagmorgen  30 maart deze sabbatdienst mee te maken. Ook kinderen en jongeren.

foto: Klaas Schipper

De dienst begint om 9.30 uur. Na afloop is er tot 12.15 Kiddoesj: Koffie, thee, fris met lekkernijen zoals ook na de vrijdagavonddienst.

Deze dienst, onder leiding van Rabbijn Tamarah Benima en de Chazan Alexander de Vries, is een open dienst.

Iedereen die al een dienst meemaakte of die daar niet bij kon zijn is van harte welkom.

Inlichtingen: administratie@desjoelbrielle.nl

LENNY KUHR: HET LIED GAAT DOOR

Na het grote succes van vorig jaar(een uitverkochte Sjoel)  en op veler verzoek komt zangeres Lenny Kuhr weer een concert geven in de Sjoel.

In deze voorstelling staat zij stil bij de duizenden dingen die voorbijgaan en bij dat wat nooit voorbijgaat. Het lied is hierbij de metafoor. De mens en de zanger vergaan maar zoals de geest van de mens eeuwig is, is het lied dat ook. Het is namelijk de ziel van de mens en zonder ziel is er geen leven dus ook geen muziek. Met Reinier Voet op gitaar en Mischa Kool op basgitaar.

Het thema is: HET LIED GAAT DOOR.

Zondagmiddag 20 januari 2019.  Aanvang 14.00 uur

Toegang is 20 euro per persoon (inclusief koffie/thee).

Reserveren: riet@sjoelbrielle.nl 

ELLY BEZEMER EN VRIENDEN op 10 FEBRUARI in de SJOEL !

Op 10 februari treedt Elly Bezemer op in de Sjoel. Met haar projectkoor en haar muzikanten brengt ze eigen nummers ten gehore maar ook andere muziekstijlen komen voorbij: van a capella samenzang, shantinummers  tot Ierse muziek. Kortom heerlijke muziek voor een winterse zondagmiddag. 

 
Kaarten a €10,- kunt u weer bestellen via een mail naar sjoeltickets@gmail.com.  Als u de kaarten heeft besteld ontvangt u een mail met betaalgegevens. U kunt natuurlijk ook in de Sjoel betalen, maar alleen contant. Pinbetalingen zijn helaas nog niet mogelijk.
 
Aanvang 14 uur, de Sjoel is open vanaf 13.30 uur. Opzet van de avond

Sluit Menu