De Sjoel ontvangt bijzonder schilderij

Op zaterdag 2 oktober jl. vond er in de voormalige synagoge (de Sjoel) aan de Turfkade te Brielle een gezellige bijeenkomst plaats. Esther Elkerbout was vanuit Rijswijk naar Brielle gekomen om een schilderij van Martien Middelhoek, voorstellende een gezicht op de Catharijnekerk vanuit de Koopmanstraat, aan de voormalige synagoge te schenken. 

Esther vertelde, dat haar vader niet lang na de oorlog als onderwijzer in Brielle werd aangesteld en het gezin dus verhuisde en kwam te wonen in de Koopmanstraat nr.7. In het huis waar de vermoorde Joodse familie Philipse heeft gewoond. De moeder van Esther gaf in 1950  aan de schilder Martien Middelhoek opdracht het uitzicht op de Catharijnekerk vanaf hun huis te schilderen. 

Het schilderij heeft eerst bij haar ouders gehangen en was later in het bezit van Esther. Zij is vanaf het begin donateur van de Sjoel geweest, welke altijd een warm plekje in haar hart heeft behouden. Vanuit Rijswijk is ze nog dikwijls naar Brielle gekomen om bijeenkomsten in de Sjoel bij te wonen.Ze kan zich geen beter bestemming wensen dan het schilderij blijvend zichtbaar te laten zijn in Brielle middels de Sjoel.

Jan Wolters nam, als voorzitter van de Stichting Behoud Synagoge Brielle, het schilderij in dank aan. Maar Esther had nog een verrassing in petto! Volkomen onverwacht bood ze ook nog een schilderij aan, voorstellende de dansende Rebbe, van Martha Woonink-Hofman. Aan twee rondleiders van de voormalige synagoge viel de eer te beurt dit geschenk aan te nemen.

De Stichting is weer twee mooie schilderijen rijker, waarvan de bezoekers blijvend kunnen genieten. Het was een mooie en gezellige ochtend daar op de Turfkade en niet in de laatste plaats door de charmante en innemende persoonlijkheid van Esther Elkerbout.

Rondleiding in De Sjoel

Tot en met 26 oktober
Iedere maandag van 14.00-16.30 uur.

We gaan weer voorzichtig beginnen…

Zondag 8 november: Concertlezing met auteur Jan Brokken
Eleonore Pameijer (fluit) en Marcel Worms (vleugel) in BREStheater, aanvang 14:00 uur.

De Sjoel verhuist op zondag 8 november een keer naar het BREStheater (Reede 2a Brielle) en verwelkomt u daar graag voor de concertlezing van Jan Brokken en beide musici. Jan Brokken vertelt n.a.v zijn boek De Vergelding en beide musici van het Leo Smit Ensemble spelen composities van in de oorlog vervolgde en of vermoorde Joodse componisten.

Door alle coronaregels zijn er maar 40 plaatsen beschikbaar. Bij binnenkomst vragen we u uw handen te ontsmetten, naam en adresgegevens achter te laten, en op uw plaats te blijven zitten (met een vooraf uitgezochte consumptie)  behoudens onvermijdelijk toiletbezoek. Voor de artiesten is er een pauze van een kwartier, maar u wordt verzocht ook dan te blijven zitten.

Aanvang 14 uur. Zaal open 13.30 uur en we verzoeken u dringend bij binnenkomst  de afstandsregels goed in acht te nemen.

Kaarten a € 22,- te bestellen via sjoeltickets@gmail.com. Graag aangeven met hoeveel mensen u aanwezig bent EN of u huisgenoten bent. Dat is voor de indeling van de zaal van groot belang.

27 september: Concert Marit Thus en Joost Verbakel

Het gaat er nu echt van komen….Marit en Joost gaan in de Sjoel hun eerste CD Hearten laten horen. Vanwege Corona wel met een heleboel regeltjes eromheen: handen ontsmetten – 2 concerten om de afstand te kunnen bewaren – naam en adres achterlaten – als bezoeker een tafeltje reserveren en blijven zitten – de drankjes komen naar je toe enz.

Maar het gaat nu eindelijk door….al 34 mensen hebben hun aanwezigheid bevestigd. De vleugel gaat weer klinken.

Nog een paar kaarten beschikbaar voor €10,00 via sjoeltickets@gmail.com.

 

Sluit Menu