STOLPERSTEINE OP VOORNE-PUTTEN

De Stichting Behoud voormalige Synagoge Brielle heeft zich in 2010 aangesloten bij het Stolpersteine-project, dat in Duitsland is begonnen en inmiddels uitgewaaierd naar veel landen in Europa. 

 

Stolpersteine  

Struikelstenen – of zo u wilt gedenkstenen – zijn steentjes van 10×10 centimeter. Ze worden gelegd in het trottoir voor de huizen waar tot aan hun deportatie Joden hebben gewoond. 

Als blijvende herinnering aan hen die vanuit dat huis werden weggehaald, gedeporteerd en vervolgens vermoord, ver weg van alles wat hen dierbaar was. 

Op de messing bovenkant van de steentjes staat de naam en geboortejaar met de plaats en datum waarop de persoon is omgebracht (lees: vermoord). 

Waarom de naam struikelstenen?  De maker van de stenen, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, noemt ze zo, niet omdat je er letterlijk over struikelt, maar omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

In 2011 werden ze gelegd in Brielle (21), Oostvoorne (6), Hellevoetsluis (1) en Heenvliet (3). In 2012 in Spijkenisse (5) en Zuidland (9). 45 gedenkstenen voor 45 medeburgers, om hen niet te vergeten.